Kujáni Tanya

Image: 

Homokhátság buckái között megbúvó nap sárga tanya várja a fáradt vándorokat már évtizedek óta a Kecskemétet és Lajosmizsét összekötő só hordó út mentén.

Balról a Talfája csatornában csordogáló víz, jobbról pedig akácos erdő határolta a régi kúriát. Az épület a helyi kis tanyák központja volt, azaz a „Major”. Sok fáradt utazó tölthetett itt el 1-1 estét, hisz istállók és szállóhelyiségek vették körül a fő épületet. 
A XX. században az 5-ös főút megépülésével funkcióját vesztette a só hordó út, így a kúria is átalakult. 1999 óta a Kujáni Tanya gazdálkodás, szórakozás és pihenés célját szolgálja.

Stílusa és elrendezése megegyezik a homokhátság világára jellemző jegyekkel: U alakú udvar főépülettel és melléképületekkel. A jellegzetes eperfákkal, a külön álló még ma is működő kemencés házzal. Nyugalmat sugárzó környezettel, gazdag madárvilággal és a homokhátságra jellemző növényvilággal. Őshonos kétéltűekkel (kéktorkú gyíkok, békák, homoki siklók) és ősgyepével. 
A Talfáji csatorna mellett a Kecskemétre jellemzően kajszibarackos és akácerdő ölén egy homokdűne tetejére épült. Egyedi mikroklímája tette lehetővé azt, hogy a homokbuckákat alaktó szelet felhasználva hajdan itt szélmalom működjön. Malomkövek tanúskodnak a régmúlt emlékeiről.

A tanya területe 15 hektár. Kajszi, meggy és szőlőültetvények fogadják az ide látogatókat. A pihenést az udvar, a nyitott szín, horgásztó, parkerdő és a focipálya méretű gyep szolgálja. 

Termékeink nagy részét külföldön értékesítjük. Az itthon maradó friss meggyből, sárgabarackból, szilvából házias ízű dzsem, befőtt és ivólé, a szőlőből (kékfrankos és cserszegi muskotályos) pedig tartósítószer és cukor hozzáadása nélküli (alkoholmentes) must készül. Minden termékünk a gazdaság keretein belül termelt, minimális növényvédő szeres kezelésben részesült gyümölcsökből készül.

Külön termékcsaládot képvisel az almachips, melyhez az alapanyag szintén integrált gazdaságokból származó édes sárga és piros héjú almák. A szárítás során nem használunk fel sem mesterséges színezőanyagot, tartósítószert, sem cukrot. /Tekintse meg a termékeinkről készült képeket az albumban!/
A feldolgozásról készített kisfilmet megtekintheti itt! 

„Szedd magad akció”: betakarítás idején csoportokat, családokat várunk egy jóízű közös gyümölcsszedésre. A finom gyümölcs mellett az egész heti munka után kikapcsolódásra és aktív pihenésre is számíthatnak a hozzánk látogatók.
Meggy betakarítás: június közepétől július elejéig
Sárgabarack: Július hónap
Szőlő: szeptember elejétől október elejéig
Vendégfogadás előzetes egyeztetés alapján!

Konferenciák, meetingek, baráti találkozók színhelye: A varázslatosan nyugalom, csend tavaszi, nyári napokon kiváló színteret biztosít összejövetelekre, megbeszélésekre, baráti sütögetésekre. A félig nyitott szín konferenciák megtartására, bemutatókra alkalmas természetes környezetben. /Tekintse meg a bemutatókon és a növényvédelmi konferenciákon készült képeket az albumban !/

Termékeink: feldolgozott termékeinkből helyben is lehet vásárolni valamint megrendelhetőek. 
Fő elvünk, hogy kizárólag alacsony növényvédő szer terhelésű gyümölcsöket használunk fel, hisz az egészség megőrzése az első és legfontosabb dolog. Minőségi termékeket pedig csak nagyanyáink receptjei alapján lehet előállítani, amihez csak a termés legjavát használjuk fel.

Termékek : 

  • Sárgabaracklekvár

  • Fahéjas baracklekvár

  • Alma-sárgabarack lekvár

  • Eper-sárgabarack lekvár

  • Meggy dzsem

  • Szilvalekvár

  • Alma chips (cukor- és tartósítószer-, színezékmentes)

  • Must (cukor- és tartósítószer-, színezékmentes)

Amennyiben programjaink felkeltették érdeklődését írjon az alábbi e-mail címre vagy keressen bennünket lenti telefonszámunkon!

 

 

Beszámoló a Szél Hangjai Tanösvény megnyitójáról és szakmai fórumról

2013. május 31.

Kecskemét, Talfája 139. Kujáni Tanya és Rendek Ökogazdaság

2013. május 31-én a Szél Hangjai Tanösvény megnyitójára került sor a Kujáni és a Rendek Tanyán. A családi gazdaságok tagjai és szervezői a Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesületnek, mely 2009-ben az ÚMVP Vidéki örökség pályázatán a Csigatúra Tanösvény létrehozására nyert támogatást. A rendezvény ennek a programnak a bemutatására és kéthelyszínes bejárására nyújtott lehetőséget a vidékfejlesztők, a helyi termelők, a szaktanácsadók és a szakoktatás számára. 

Ennek tükrében a fórum témája: A kiskunsági tanyás gazdaságok megújuló szerepei és kitörési pontjai a kutatásban, az oktatásban és a helyi termékek piacra jutásában. 

A Vidékfejlesztési Minisztérium által indított Tanyapedagógiai program célja, hogy minden gyermek ismerje meg a hagyományos gazdálkodási módokat, tapasztalja meg a környezetében található természeti kincseket és ismerje fel a környezeti értékeket. A Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület ehhez a természettel összhangot kereső pedagógiai programhoz kíván csatlakozni. 2009-ben indított projektjének fő törekvése, hogy egy úgynevezett „Csigaútvonalon” keresztül feltárja a kiskunsági természeti értékeket, a hagyományos kézműves foglakozásokat és a helyes táplálkozás keretében bemutassa az egészséges, helyi élelmeket a fiatal korosztály, a felnőttek és a szakemberek számára. Az ökotudatos fogyasztó formálása már gyermekkorban el kell, hogy kezdődjön és erre számos hasznos európai példa áll rendelkezésünkre. Ennek tükrében szeretnének az egyesület tagjai olyan programokat kínálni, amely egy természetes, ökológiai környezetben mutatná be a gazdálkodást, a kézműves foglalkozást és a mindezzel harmóniában élő természeti tájat a fiatal generáció számára. 

A pedagógiai programok mellett az integrált és ökológiai programokat folytató gazdaságok továbbra is folytatni szeretnék a kutatási programokat, az innovációs lehetőségek és a szakmai gyakorlatok megvalósítását a természeti környezetben. Szépe Ferenc, a VM, Mezőgazdasági Főosztály vezetője ismertetette a kormány törekvéseit az agrárkutatások tekintetében. Beszédében kitért arra, hogy Magyarország nagyon széleskörű kutatói rendszerrel rendelkezett, melyet most a bemutató gazdaságok gyakorlati helyszíneinek segítségével szeretnének megújítani. A Kujáni Tanya régóta részt vesz új műszerek, növényvédelmi technológiák, vidékfejlesztési programok megvalósításában, melyet a jövőben a tanösvény keretében is igyekszik folytatni. 

A kutatás, a szaktanácsadás és a tanyasi gazdaságok képviseletéről, új szerepvállalásairól beszélt Madari Örs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Bács-kiskun megyei kabinetigazgatója. 

A kutatás és oktatás témaköröket a rövid ellátási láncok jövője, támogatási lehetősei, helyi termékek piacra jutásának megkönnyítése követte, melyről többek között Juhász Anikó, a Rövid Élelmiszerlánc Munkacsoport vezetője számolt be. Az új Közös Agrárpolitika tematikus alprogramjaként Magyarországon is lehetőség nyílik a kisléptékű gazdálkodók támogatására, a tradicionális, népi helyi értékek megőrzésére. 

Az uniós törekvéseknek megfelelően egy új bottom-up kezdeményezést mutatott be és gyakorlati útmutatót, jogi segélyt nyújtott Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért egyesület elnökségi tagja. A SZÖVET jelenleg egyik legfontosabb programja a „Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük vizsgálata” elnevezést viseli, mely a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázat támogatásával valósulhat meg. Célja a kisléptékű, helyi gazdasági kezdeményezések működésének jogi és gazdasági feltételeit javítani, amellyel a helyi gazdaság erősíthető. A Szövetség felvállalja a kis környezetterheléssel járó élelmiszertermelés, feldolgozás, kézműves termék előállítás és értékesítés piacra jutásának elősegítését a jogszabályi környezetre kifejtett érdekképviseleti tevékenysége által, valamint nemzetközi kapcsolatok által. 

A SZÖVET szorgos munkájával párhuzamosan a Homokhátságon is számos program, köztük a Kamra-túra program segíti az élelmiszer és a kézműves termelők kommunikációját, a piacok megteremtését, a fogyasztók elérését. A rendezvény keretében több gazda részt vett és mutatta be termékeit az összegyűlt érdeklődőknek és vitázóknak, így például a Cseh Pékség házi péksüteményeit, Nagy Ervinné a csodatévő biohomoktövist, a Gedeon Tanya a kuriózumnak számító búzahúst és spárga készítményeket, Kökény Sándor a füstölt hústermékeit, Ubornyák Zsuzsi, fiatal gazda a különleges ízesítésű kecskesajtokat, Cserényi, a mézfutár mézes 

termékeit, valamint a házigazdák a Kujáni-féle kizárólag gyümölcsből készült lekvárokat és tartósítószer mentes gyümölcsleveket és a Rendek Ökogazdaság a biogyógynövényeit. 

A rendezvény egyik támogatója a Szigetvári Takarékszövetkezet volt, melynek ügyvezető igazgatója Osztrogonácz Gábor mutatta be a gazdák igényeire specializálódott programjaikat. 

A rendezvényt tanösvény látogatás zárta, mely során a tanya gazdái bemutatták az őshonos növény- és állatvilágot. Majd bográcsos ebéd várta a résztvevőket, melyhez Kökény Sándor okleveles pörköltfőző mester járult hozzá. 

(A rendezvény alatt a Kecskeméti Televízió stábja forgatott. Az elkészült interjúkat ahttp://kecskemetitv.hu/hun/s_!news/i__2/i__96816" style="border: 0px; margin: 0px; padding: 0px; font-size: 13px; box-sizing: border-box; font-style: italic; color: rgb(43, 94, 94); font-family: Georgia, 'Helvetica Neue', Arial, 'Liberation Sans', FreeSans, sans-serif;">http://kecskemetitv.hu/hun/s_!news/i__2/i__96816 weboldalon lehet megtekinteni.)

file: 
CsatolmányMéret
turautvonal_prosi-4.pdf633.34 KB
novenyismerteto_prosi-7.1.pdf589.46 KB