Agrofórum 2015

Imi 2015, február 14 - 13:59

 

Időjárás-előrejelzés az Agrofórum honlapján >>>

Kedves Olvasónk!

Újabb hírlevéllel jelentkezik az Agrofórum. Ezúttal is több érdekes és hasznos cikket ajánlunk figyelmébe. Bár lassan két hete véget ért az AGROmashEXPO és AgrárgépShow, az ott bemutatott újdonságokról továbbra is olvashat oldalunkon. Bemutatjuk a Valkon Kft. standjáról a Hagie önjáró permetezőgépét, a Väderstad legújabb fejlesztéseit, de interjút készítettünk a Busa Bt. fejlesztőmérnökével, Horváth Bencével is.

Legfrissebb hírlevelünkből kiderül, ki lett a 2015-ös év agrárembere, és hogy miként kell adóznia idén az őstermelőknek. Ismét volt tüntetés a földadó ellen, és Lengyelországban is forronganak a termelők - Varsóba már traktorokkal vonultak be.

Megmutatjuk az új Toyota Hilux terepjáróról készített első fotókat, de szó esik a belvízről, nem létező traktorokat eladó csalókról és a precíziós gazdálkodásról is.

Mindezek mellett pedig megtekintheti képgalériánkat a február 12-én megnyílt FeHoVa vadászati kiállításról!

Kellemes böngészést kívánunk!

LEGFRISSEBB HÍREINK:

Az év magyar mezőgépe - Interjú Horváth Bencével
Hol máshol adhatták volna át idén a „2015. ÉV MAGYAR MEZŐGÉPE” innovációs díjat, ha nem az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon szervezett szakmai konferencián. A Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézete, MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága ugyanis január 30-án a G pavilonban rendezett tanácskozást "Új innovációs eredmények a permetezőgépek fejlesztésében" címmel. A konferenciáról részletesen is olvashatnak IDE kattintva, ám most a győztes gépet mutatjuk be.
Bővebben >>>

Hagie önjáró permetezőgép 67 év tapasztalatával - Valkon az AGROmashEXPO-n
A kecskeméti székhelyű Valkon filozófiájához illeszkedik, hogy valamennyi beszállítójuk egy-egy gépesítési szegmens specialistája. Olyan – sok esetben ma is családi vállalkozásként működő – gépek gyártói, akik hozzájuk hasonlóan 7/24-ben, azaz heti szinten napi 24 órában foglalkoznak az adott gépcsoporttal. Ezt partnereik is érzik, hiszen rendszeresen visszajárnak hozzájuk, és nem csak vásárolni, hanem véleményért, tanácsért is.
Bővebben >>>

Väderstad: minőségi termékhez minőségi szolgáltatás
A 33. AGROmash EXPO és az V. AgrárgépShow a vásárlói érdeklődéseken túl szakmai elismeréseket is hozott a Väderstad számára, ugyanis a Rapid 300 S hidraulikus adagolási rendszerű magágykészítő-vetőgépe Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjban részesült, a Carrier L/XL nagyátmérőjű tárcsalapos rövidtárcsa pedig Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium Oklevelet kapott. A tágas standot felkeresve azonban Kalmár Tibort, a cég ügyvezető igazgatóját ezen termékek mellett a többi újdonságról is kérdeztük.
Bővebben >>>

Ilyen támogatásokra számíthatnak a zöldség- és gyümölcstermesztők
Bár a január 28-31. között tartott AGROmashEXPO leginkább a mezőgazdasági gépújdonságok felvonultatásáról szólt, az agráriumot érintő fontos szakmai tanácskozásokra is lehetőség nyílt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) január 30-án tartott szakmai fórumának témája a termeléshez kötött támogatások ismertetése volt.
Bővebben >>>

Kiderült, hogy ki nyerte el „Az ÉV agrárembere 2014” kitüntető címet (+Képek)
Az AQUINCUM HOTEL Budapest Hadrianus termében 2015. február 7-én megrendezett díjkiosztó gálán az ide meghívottak kíváncsian várták, vajon ki érdemli ki első alkalommal hazánkban az „ÉV AGRÁREMBERE 2014” kitüntető elismerést, illetve kik lesznek a kategória győztesei.
Bővebben >>>

Így adóznak az őstermelők az idén
Ahogy közeledik az adóbevallás időszaka, olvasóink közül mindig sokan érdeklődnek arról, hogy az őstermelőkre vonatkozó adószabályok hogyan változtak.
Bővebben >>>

Tengervízzel öntözni?
A globális klímaváltozás egyik negatív hatása a tenger vízszintjének, ezzel együtt az édesvízkészletek sótartalmának emelkedése. Mivel a magas sótartalmú víz nem alkalmas öntözésre, a tengerpartokhoz közeli mezőgazdasági termelők elveszthetik megélhetési forrásukat.
Bővebben >>>

Súron is a földadó ellen tüntettek a gazdálkodók
Súr főutcáján félpályás útlezárással tiltakoztak helyi gazdák, mert a Komárom-Esztergom megyei település képviselő-testülete adót vetett ki a külterületi földekre és erdőkre. A demonstrálók 11 munkagéppel és 10 személyautóval vonultak föl.
Bővebben >>>

Traktorokkal vonultak Varsóba a lengyel gazdák (+KÉPEK)
Alig 20 perc után megszakították szerda délután a nagy lengyel szakszervezetek egyikében, az OPZZ-ben tömörülő gazdák varsói tárgyalásukat Marek Sawicki mezőgazdasági miniszterrel, miközben a tiltakozók néhány száz traktorral Varsó szélén álltak meg.
Bővebben >>>

Nem létező traktorokat árult a csaló
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefoglalt, árverésen értékesíteni kívánt traktorokat kínált eladásra egy csaló Egerben – úgy, hogy a pénzügyőrök sem traktort nem foglaltak le, sem árverést nem tartottak.
Bővebben >>>

Mindszenten fontolgatják a bevezetett földadó visszavonását
promenad.hu információja alapján Mindszenten fontolgatja a polgármester a novemberben bevezetett föld- és traktoradó visszavonását.
Bővebben >>>

122 ezer hektár vetést borít belvíz
A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban - jelentette ki a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.
Bővebben >>>

Az első képek az új Toyota Hilux terepjáróról
Más gyártóknál több hónappal a típus elkészülése előtt beindul a marketing gépezet, és elkezdik felvezetni az érkező típust: egy kis grafika itt, néhány információ ott, végül mire megjön az autó, már sok újdonságot nem is tartogat. A Toyotánál úgy tűnik szerény reklámszakemberek dolgoznak, az új Hilux terepjáróról eddig nem is hallottunk, most pedig a kész autót láthatjuk szállítás közben - közölte a Totalcar.hu.
Bővebben >>>

Magyar fejlesztés a precíziós gazdálkodás fejlődéséért
A precíziós gazdálkodás lassú ütemben ugyan, de terjedőben van az egész világon. Széleskörű elterjedését a környezetvédelem, a minőségi növényi termék-előállítás, termőföldjeink védelme és nem utolsósorban a költségek csökkentése, illetve a gazdasági hatékonyság növelése indokolja. Lassú előretörését elsősorban a technikai megvalósítás jelentős költségvonzata okozza; egy új magyar fejlesztés viszont az eddigieknél költséghatékonyabb megoldást kínál a gazdálkodóknak.
Bővebben >>>

Tájékoztatás az EMVA-AKG támogatás 5. évében alkalmazott vetésszerkezeti és agrotechnikai jogkövetkezményekről
Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG) szántóföldi célprogramjaiban támogatott területeken az ügyfeleknek vetésszerkezeti és agrotechnikai előírásokat is be kellett tartaniuk az 5 éves kötelezettségvállalás ideje alatt.
Bővebben >>>

Magyarország újra szállíthat élő szarvasmarhát Fehéroroszországba
A belorusz Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet feloldotta az általános magyar élő szarvasmarha beviteli tilalmat.
Bővebben >>>

KSH: tovább nőtt a szarvasmarha- és a sertésállomány
A szarvasmarha-állomány növekedése tovább folytatódott, így 2014 végén számuk meghaladta a 800 ezret. A sertések száma 2013 decembere óta újra meghaladja a 3 milliót - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Bővebben >>>

Levágott birka-, ló-, szürkemarha-fejek az illegális bőrfeldolgozó telepen (+Videó)
Egy Bács-Kiskun megyei, állati bőröket feldolgozó és tároló üzemben ellenőriztek a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei az elmúlt héten. Az engedély nélkül üzemelő telepen mintegy 40 tonna állati mellékterméket kellett megsemmisíttetni
Bővebben >>>

Javult tavaly a cseh agrár külkereskedelem mérlege
Tavaly 18 milliárd koronás hiánnyal zárult a cseh agrár külkereskedelem, ami 6 milliárddal alacsonyabb összeg, mint 2013-ban. A cseh agrár külkereskedelemnek 2000 óta ez a legalacsonyabb hiánya - közölte a cseh statisztikai hivatal kedden Prágában.
Bővebben >>>

Hét éve körözött agrárbűnözőt fogott a rendőrség
Hét év körözés után került rendőrkézre az a csaló, aki korábban 240 millió forinttal károsította meg üzletfeleit; mint kiderült a férfi egy egyházi intézményben bujkált álnéven - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton a rendőrség honlapján.
Bővebben >>>