Uniós mustra a Kujáni birtokon

Imi 2011, május 19 - 00:00
Az Európai Unió egyik Tanácsadó testülete május 19-én látogatást tett több Kecskemét környéki gazdaságban. A Kujáni birtokon a direkt értékesítést és a környezetkímélő gazdálkodást tanulmányozták. A testület a környezetvédelemmel, a vidékfejlesztéssel és a mezőgazdasággal foglalkozik. Itt létük az uniós elnökségünkkel függ össze, ideérkezésük alkalmával egy vidéki túrán vett részt a közel 60 fős csoport, amelyben minden tagállam képviseltette magát.

A résztvevők a Kujáni birtokon - amely a Nyugat-Magyarországi Egyetem Bemutató és Mintagazdasága - tapasztalatot szereztek a direktértékesítésről és a környezetkímélő növényvédelem technológiáját, annak műszerhálózatát tekintették meg. Persze egy ilyen csoport fogadásával a vendéglátás is együtt jár, hiszen a magyar vendégszeretet nem maradhat el. Igazi kolbászos, tarhonyás magyaros bográcsos étellel várták a házigazdák a csoport tagjait és a házi lekvárok különböző ízeit is megkóstolhatták palacsintával – így nem csak az érkezéskor kínált házi pálinkának volt nagy sikere, hanem az ebédnek és a programnak is. Pénteken a fővárosban összeül a grémium és különböző előterjesztéseket fognak megtárgyalni.

Az Európai Unió egyik Tanácsadó testülete csütörtökön látogatást tett több Kecskemét környéki gazdaságban. A Kujáni birtokon a direkt értékesítést és a környezetkímélő gazdálkodást tanulmányozták.

A testület a környezetvédelemmel, a vidékfejlesztéssel és a mezőgazdasággal foglalkozik. Itt létük az uniós elnökségünkkel függ össze, ideérkezésük alkalmával egy vidéki túrán vett részt a közel 60 fős csoport, amelyben minden tagállam képviseltette magát. Megnéztek egy közeli kertészetet, egy biogáz üzemmel működő gombatermelő üzemet, s a Kujáni birtok után egy fiatal gazdálkodó gazdaságát, majd egy tiszakécskei uniós szabványnak megfelelően működő libatelepet látogattak meg. A résztvevők a Kujáni birtokon - amely a Nyugat-Magyarországi Egyetem Bemutató és Mintagazdasága - tapasztalatot szereztek a direktértékesítésről és a környezetkímélő növényvédelem technológiáját, annak műszerhálózatát tekintették meg. Persze egy ilyen csoport fogadásával a vendéglátás is együtt jár, hiszen a magyar vendégszeretet nem maradhat el. Igazi kolbászos, tarhonyás magyaros bográcsos étellel várták a házigazdák a csoport tagjait és a házi lekvárok különböző ízeit is megkóstolhatták palacsintával – így nem csak az érkezéskor kínált házi pálinkának volt nagy sikere, hanem az ebédnek és a programnak is. Pénteken a fővárosban összeül a grémium és különböző előterjesztéseket fognak megtárgyalni.